Op donderdag 20 september 2018 van 14:30-17:00 uur organiseert Oliver von Borstel in samenwerking met de Swiss Business Club een rondleiding door het Louwman Museum met als thema: ondernemers van eenmanszaak tot multinational. Zowel Louwman als Toyota vallen in deze categorie. Het doel van de event is om leden van de SBC een aantal voorbeelden aan te rijken van ondernemers die van eenmanszaak zijn doorgegroeid naar succesvolle multinationals en hoe zij de hindernissen die zij daarbij tegenkwamen, hebben overwonnen. Kortom, een leerzame en inspirerende bijeenkomst in een onvergetelijk setting. Aanmelden alleen online hier. De routebeschrijving naar het Museum vindt u hier.

Louwman

In 1923 starten de heer Louwman en de heer Parqui in Den Haag samen het bedrijf Louwman & Parqui. Een jaar later importeren ze met veel succes Dodges uit Amerika onder de naam G.I.V.A. Dit is het begin van een rijke historie waarbij het familiebedrijf uitgroeit tot een van de belangrijkste ondernemingen in de Nederlandse autosector: Louwman Group. Louwman Dealerbedrijven is onderdeel van Louwman Group en behoort met 50 vestigingen en meer dan 750 medewerkers tot de top 5 automotive retail holdings in Nederland. Met officiële dealerschappen voor de merken Toyota, Lexus, Suzuki, Mazda en Mitsubishi.

Originele bureau van Dr Toyoda, de oprichter van Toyota Motor Corporation, opgesteld in het Louwman Museum.

Het Louwman Museum is een museum voor historische auto’s, koetsen, en motorfietsen in Den Haag, aan de Leidsestraatweg op een zichtlocatie langs de N44. Het museum stond eerder bekend als het Nationaal Automobiel Museum en de Louwman Collection. De verzameling van ruim tweehonderdvijftig auto’s is vanaf 1934 bijeengebracht door twee generaties van de familie Louwman. De collectie begon in 1934 met de aanschaf van een 20-jarige Dodge door Dodge-importeur Pieter Louwman, de vader van de huidige eigenaar. In 1969 werd de collectie van Geerlig Riemer, in 1930 oprichter van het Instituut voor den Autohandel en het Automuseum uit Driebergen-Rijsenburg, overgenomen. De huidige eigenaar van de collectie is Evert Louwman, de Nederlandse importeur van Lexus, Toyota en Suzuki. Hij verhuisde de collectie in 1969 naar Leidschendam waar hij het Nationaal Automobiel Museum opende. In 1981 verhuisde de collectie naar een nieuwe locatie op het terrein van importeur Louwman & Parqui in Raamsdonksveer. Op 18 april 2003 werd de naam Louwman Collection aangenomen.

De collectie is internationaal georiënteerd en bestaat uit ruim 230 automobielen, waaronder een van de oudste overgebleven automobielen ter wereld, een De Dion-Bouton et Trépardoux uit 1887. Ook toont het museum de enige overgebleven Eysink, en een groot deel van de 15 thans nog bestaande exemplaren van het Nederlandse merk Spyker, met origineel hekwerk van de in 1993 afgebroken fabriek.

Toyota

Aan het eind van de negentiende eeuw vond Sakichi Toyoda als eerste Japanner het mechanisch aangedreven weefgetouw uit, waarmee hij een revolutie ontketende in de textielindustrie in Japan. In januari 1918 richtte hij de Toyoda Spinning and Weaving Company op. Met hulp van zijn zoon, Kiichiro Toyoda, voltooide hij in 1924 zijn levensdroom: de bouw van een automatisch weefgetouw. In 1926 volgde de oprichting van Toyoda Automatic Loom Works. Ook Kiichiro Toyoda was uitvinder en tijdens zijn bezoeken aan Europa en de VS in de jaren twintig maakte hij kennis met de automobielindustrie. Met de 100.000 pond die Sakichi Toyoda kreeg voor de verkoop van de patentrechten op zijn automatisch weefgetouw, legde Kiichiro de basis voor de Toyota Motor Corporation (TMC), die werd opgericht in 1937. Een van de belangrijkste erfenissen van Kiichiro Toyoda is, behalve TMC zelf, het Toyota Production System. Kiichiro’s ‘just-in-time’-filosofie – productie van alleen de exacte hoeveelheid reeds bestelde onderdelen met een minimale verspilling – was een belangrijke factor bij de ontwikkeling van dit systeem. Langzamerhand werd het Toyota Production System toegepast door steeds meer automobielproducenten, verspreid over de wereld. Herrijzend uit de as van een industriële chaos in het naoorlogse Japan, werd Toyota de grootste automobielproducent in Japan met een huidig marktaandeel van circa 42%. Aan het eind van de jaren vijftig sloeg Toyota zijn vleugels uit naar het buitenland. De eerste Crown-modellen arriveerden in de VS in 1957. En in 1965, met modellen als de Corolla, begon Toyota een reputatie op te bouwen en aantallen af te zetten die konden concurreren met die van lokale producenten.

De eerste Toyota in Europa werd in 1963 in Denemarken geïmporteerd. In 1964 volgde Nederland. Toyota is blijven groeien in Europa’s ver doorontwikkelde en complexe markt en in 2000 leverde het bedrijf de 10 miljoenste auto af. In 2006 werden voor het eerst meer dan één miljoen Toyota’s verkocht.

Routebeschrijving

De Routebeschrijving naar het Museum vindt u hier.